5 Aug 2010
Di hospital Pantai Ipoh... apa nak buat ni..
hari ni buat resepilah:
Masak Tempoyak udang: (sekarang kan musim durian)
Bahan-bahan:
Udang hidup sekilo
cili padi RM 1(nak lebih pun boleh)
2 helai daun kunyit
2 batang serai
semangkuk tempoyak
sedikit kunyit hidup
Caranya:
Udang hidup dibuang kulit, bersihkan dan masuk dalam kuali.
Tumbuk cili api dan kunyit hidup sampai hancur. Masukan tempoyak
Daun kunyit dipotong halus, serai diketuk-ketuk.
Satukan semua dalam kuali, letak garam secukup rasa, air sikit. Kacau sampai
menggelegak.... dah boleh makan dengan nasi panas...umm sedapnyee.
'setiap masakan hendaklah dimasak bermula dengan bismillah dan kacau mengikut putaran lawan jam, seperti orang tawaf di kaabah, InsyaAllah rezeki diberkati, enak dan boleh mengeratkan ikatan kekeluargaan',
salam mok wok..
ReplyDeleteshare resepi napok..hehe
lepas ni lagi best kalau share resepi skali ngan gambor..:)
kem salam ke ain deh..